Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Friday, 19 October 2012

~Anda kenal beliau!!Melayukah Zairil~

Zairil Khir Johari

Saya rasa tertarik untuk menulis tentang seorang "Melayu" (atau mungkin telah di"DAP"kan oleh LGE?) yang bernama Zairil Khir Johari, beliau adalah ahli politik DAP dan kini menjadi Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Mungkin ada sesuatu yang unik telah "menarik" saya untuk "study" tentang dirinya. Disini ada serba sedikit yang saya jumpa  dan boleh kongsikan tentang diri beliau. 
Beliau menyertai DAP pada 2010. Tindakan beliau menyertai DAP dianggap sebagai "derhaka" kepada bapanya ,  seorang pengasas UMNO. Zairil juga adalah anak kepada bekas Menteri Pelajaran dan Setiausaha Agung UMNO, Mohamed Khir Johari. Ibunya Puan Sri Cristine Lim Abdullah. Khir Johari mempunyai dua isteri dan mempunyai sembilan anak.
T.S Khir Johari dan P.S Christine Lim 
Orang orang lama di Kampung Kancut, Alor Setar memang mengetahui bahawa Pak Khir Johari (Tan Sri Khir Johari) bersama sama Che Tom Abdul Rahman (Puan Sri Kelsom) berkahwin pada 1943 dan Che Tom meninggal pada 20hb September 1994. Umum juga mengetahui bahawa Che Tom dan Pak Khir mempunyai 7 orang anak. Zairil mengumumkan beliau mempunyai 9 adik beradik. Sembilan tolak 7, jadi 2. Mana datangnya selebihnya dua orang itu.Selepas peninggalan Che Tom, Pak Khir Johari berkahwin semula dengan Puan Sri Christine Lim (ibu kepada Zairil) pada Februari 1996. Jika Zairil dilahirkan pada 1996 atau 1997, sah dan jelas bahawa Zairil bukan anak kandung Pak Khir? Beliau adalah anak Christine Lim bersama bapak kandung asalnya yang berbangsa China? Atau pun Christine Lim tidak pernah berkahwin dengan sesiapa pun sebelum beliau berkhawin dengan Pak Khir?


Zairil dan isteri (Ulfah Zainal Abidin)
Di sini cuba kita kaji dan renungkan sedikit kesimpulan tentang seorang yang mengaku melayu tetapi seakan berjiwa DAP ini :

- Melihat kepada raut wajah Zairil Khir Johari yang agak kurang ke"Melayu"an dan ditambah lagi apabila beliau dilantik oleh Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Politik kepada Secretary General LGE,  orang yang paling tidak boleh dipercayai di Penang, maka seperti ada sesuatu yang tidak kena terhadap beliau.
- Zairil Khir Johari dikatakan "anak" kepada Tan Sri Khir Johari, bekas penjuang kuat UMNO. Kenapa beliau berjuang bersama Komunis DAP? Adakah Zairil anak sedarah sedaging TS Khir?
- Bertambah keraguan disebabkan pemikiran Zairil langsung tidak melambangkan semangat perjuangan seorang anak Melayu. Pandangan seperti ini bersepah-sepah di Singapura. Jelas Penang ber"kiblat"kan Singapura dan menuju kearah itu. Malah perlantikan beliau kedalam DAP hanyalah untuk menghapuskan pandangan yang Komunis DAP adalah anti-Melayu, walaupun tidak diakui oleh LGE.
- Orang orang lama di Kampung Kancut, Alor Setar memang mengetahui bahawa Pak Khir Johari bersama sama Che Tom Abdul Rahman (Puan Sri Kelsom) berkhawin pada 1943 dan Che Tom meninggal pada 20hb September 1994. Umum juga mengetahui bahawa Che Tom dan Pak Khir mempunyai 7 orang anak.
- Zairil mengumumkan beliau mempunyai 9 adik beradik. Sembilan tolak 7, jadi 2. Mana datangnya selebihnya dua orang itu.
- Selepas peninggalan Che Tom, Pak Khir Johari berkhawin semula dengan Puan Sri Christine Lim pada February 1996. Jika Zairil dilahirkan pada 1996 atau 1997.
- Jelas bahawa Zairil bukan anak kandung Pak Khir. Beliau adalah anak Christine Lim bersama bapak kandung asalnya yang berbangsa Cina. Atau pun Christine Lim tidak pernah berkhawin dengan sesiapa pun sebelum beliau berkhawin dengan Pak Khir?
- Yang jelas dan secara ‘sah’, Zairil bukanlah anak kandung Pak Khir. Bermakna ada beberapa kemungkinan tentang diri Zairil :-                           * Adakah Zairil Berbangsa Cina?
* Ataupun Zairil Berbangsa Melayu (selepas masuk Islam, tutur Bahasa Melayu, ikut adat Melayu)?
         * Sekali lagi Lim Guan Eng Seorang Oportunis Yang Nampak
Peluang dan Mengambil Kesempatan?
        *  Mungkin Pak Khir juga biological father kepada beliau. Atau hanya Bapa Tiri?
        * Namanya Zairil Bin Khir Johari atau Zairil Khir Johari Bin Abdullah?

- Ramai juga bapa bapa zaman dahulu meng"bin"kan Anak Angkat dengan nama mereka sendiri.


Adakah sekarang jelas dan secara ‘sah’, Zairil bukanlah anak kandung Pak Khir??? Dan adakah Zairil seorang "MELAYU"???


Renung Renungkanlah...

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...