Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Monday, 20 May 2013

AIR ASIA KEJAM !!! KISAH BENAR AIR ASIA BUAT WANITA MELAYU & ANAKNYA SENGSARA DI VIETNAM !!


Ketika bos Air Asia X Azran Osman Rani yang dibelasah depan belakang dalam soal 'kemelayuannya', rakyat Malaysia pada Ahad dikejutkan dengan satu kejadian malang penumpang syarikat penerbangan murah tersebut.
Ini bukan konspirasi, tapi kisah benar menimpa seorang wanita rakyat Malaysia bersama bayinya yang terdampar dibumi asing berikutan sikap kurang mesra pelangan syarikat penerbangan Air Asia di Vietnam malam Sabtu lalu.
Untuk rekod, selepas ding dong dan segala macam masalah, wanita malang itu bersama anaknya dibawa pulang oleh penerbangan MAS petang Ahad.
Siapa tahu mungkin kisah begini sudah selalu berlaku cuma semalam di Ho Chin Min, kebetulan ada wartawan TV3 Mazidul Akmar Sidik yang menyaksikan dengan mata kepala sendiri apa yang berlaku dan melaporkannya dalam blog beliau.
Kisah tersebut kemudian tersebar di facebook dan twitter. Sepantas kilat, berbagai reaksi kemarahan rakyat Malaysia dihemburkan kepada pengurusan Air Asia.
Bosnya Tan Sri Tony Fernandes dalam satu kenyataan di twitter kata beliau kini berada di Jepun dan sedang meneliti laporan kejadian. Manakala beliau mengarahkan pekerjanya untuk mengeluarkan kenyataan berhubung kejadian di Vietnam itu.
Ceritanya mudah, ibu muda berusia 36 tahun, Izan  Suhaila Mohd Ali bersama bayinya Maryam Sofea Mohd Reza, 14 bulan bersama rombongan telah pergi bercuti di Vietnam menggunakan perkhidmatan Air Asia.
Bayi kecil itu demam campak sebelum itu, tapi doktor di Malaysia kata tidak ada masalah dan boleh pergi bercuti sejak Rabu 15 Mei lalu.
Cuma ketika hendak pulang, mereka ditahan oleh kakitangan Air Asia dan diberitahu tidak boleh naik kapal terbang tersebut selain kena tunggu di situ selama lima hari lagi.


Ada doktor yang kebetulan dok tunggu penerbangan yang sama periksa bayi malang itu dan dapati ia tidak demam lagi, cuma kesan hitam akibat campak saja yang kelihatan.
Beliau dan bayinya dipisahkan dari kumpulan, tanpa beg baju dan barang keperluan lain yang telah masuk dalam pesawat.
Kasihan melihat kesusahan yang dihadapi oleh si ibu dan anak, orang ramai pakat-pakat hulur duit untuk pasangan tersebut.
Berdasarkan cerita yang dipetik dari blog Mazidul, kakaitangan Air Asia yang mengiringi pasangan itu ke stesen teksi sambil meminta maaf.
Dan wanita itu serta anaknya terpaksa pergi beli baju sendiri selain balik ke hotel yang pernah mereka huni.
Cuma hari ini, cerita yang kecil sudah jadi besar, sampaikan melibatkan pihak kedutaan dan wakil tourist Malaysia juga syarikat penerbangan MAS.
Menurut Mazidul, kakitangan MAS telah ke hotel tersebut dan membawa keluarga malang itu ke hospital untuk pemeriksaan.
Dan pada petang Ahad, ibu dan anak itu sudah selamat mendarat di KLIA menggunakan pesawat MAS.





IBU DAN BAYI SENGSARA DI VIETNAM : AIR ASIA USAH LEPAS TANGAN
Kira-kira  jam 8.45 malam tadi (Sabtu),  mengikut  waktu tempatan di  Vietnam, saya terlihat penumpang pesawat  AK 1455,    warga  Malaysia  dihampiri oleh  kakitangan  lelaki Air Asia. Penerbangan  pulang ke Kuala Lumpur  dijadualkan  berlepas pada jam  9 malam ( 10 malam waktu  Malaysia ).
Setelah  beberapa minit  berlalu, perlahan  saya  kemudian  mendekati kumpulan penumpang itu  dan mengajukan soalan.
"Ada masalah apa puan?"
"Kakitangan  Air Asia ini berkata,  anak saya  dilarang  menaiki pesawat  kerana dia  demam campak.   Kami  sekeluarga,  dua belas orang,  datang  ke Ho Chi  Minh  pada hari Rabu lalu.  Kami memang  ada  membawa bekalan ubat demam,  jadi bagi kepada dia kalau dia  demam.  Dia  sudah  tidak demam lagi,"  ujar  ibu bayi,   Izan  Suhaila Mohd Ali,  36 tahun.
"The  mother and the baby had to stay here  for  five days. They cannot  board the aircraft," arah  kakitangan Vietnam Air Asia berdiri di sebelah saya.
Mereka  bimbang sekiranya deman terbabit  menjangkiti penumpang lain.
Menurut ahli  keluarga  Izan, semua  beg pakaian  mereka telah dimasukkan ke dalam pesawat.  Setelah  bercuti  selama empat hari,  kandungan beg  bercampur aduk dan barangan  keperluan  asas Izan dan anaknya,  Maryam  sukar dipisahkan. 
Bayi,  Maryam  Sofea Mohd Reza, berusia 14 bulan.
Lalu saya terangkan keadaan sebenar kepada kakitangan  syarikat  penerbangan  tambang murah itu.
"So, all twelve had to stay  then ,"  balasnya.
"I understand the situation, law is a law but  don't  forget, these are human beings not dogs or cats. If she  were going to stay here for another five days, she and the baby need  cloth to wear.  Please refer this matter  to your superior again before making  further decision," balas saya.
Tidak lama kemudian,  muncul seorang penumpang MELAYU memperkenalkan dirinya  sebagai  pegawai perubatan ( medical doctor )  datang menghampiri dan menyentuh  tubuh Maryam.
"Dia  kena chicken pox tetapi sudah tidak demam lagi. Hanya  tinggal kesan tompokan hitam sahaja di tubuh,"  ujar doktor terbabit.
Namun kenyataan beliau tidak dihiraukan oleh petugas di situ.
Beberapa minit  kemudian  tampil  pula jururawat wanita tempatan dan pantas menyelitkan jangka suhu di bawah  ketiak bayi itu sebanyak dua kali.
"Apabila  kita  bertanya,  berapakah suhu  badan  Maryam,  dia membisu,"  ujar kakak  Izan,  Norhamiza.
Saya  perhatikan,  airmata  jernih mula bergenang  di bawah  dua kelopak mata Izan sambil dia terus  mendakap  erat  anaknya mengalami sindrom down.
Barangkali   dia  bak  tidak mampu  mempercayai  cabaran didepaninya tatkala itu amat getir. Tambahan pula suami tersayang  tidak bersamanya untuk mengharung detik hitam tidak mungkin dapat dilupakan sepanjang hayatnya itu.
Keputusan muktamat  telah  dibuat  oleh kakitangan Air Asia berpenampilan bongkak  biarpun tidak  dipersetujui ramai penumpang lain.
"The captain  doesn't  allow this baby on board," ujar pegawai sama kepada kami.
Warga Malaysia berkunjung ke bandaraya  Ho Chi Minh untuk membeli-belah. Lazimnya, ramai tidak  membawa  baki wang  tunai tatkala  pulang ke Malaysia.
Di saat perpisahan hampir menjenguk,  Izan dipeluk erat  oleh ahli keluarganya. Mereka juga  tidak berupaya  menahan  deraian  airmata tumpah di pipi.
"Ibu ini diarahkan untuk  tinggal  bersama anaknya selama lima hari lagi di sini. Barangkali dia tidak  mempunyaii wang tunai mencukupi.   Kalau  hati terbuka untuk menghulurkan bantuan, dipersilakan,"  kata saya spontan kepada semua penumpang sedang  beratur untuk menaiki pesawat.
Tidak semena-mena,  warga Malaysia pelbagai bangsa,  Melayu, Cina dan India, tergesa-gesa, tanpa berfikir panang, mengeluarkan  matawang  pelbagai jenis dari poket serta  beg duit  mereka dan pantas  menghulurkan  kepada Izan.
Hebat  sungguh warga Malaysia. Memori  sebegitu  bakal terus  terpahat  di minda saya, selagi hayat  dikandung  badan.
Saya berasa amat kagum.
Biarpun mereka tidak mengenali Izan dan keluarga,  fakta  itu diketepikan.  Saya melihat lelaki Cina bertubuh tinggi menyeluk saku lalu menghulurkan  sejumlah wang kepada Izan, berdiri di elevator. 
Kakitangan Air Asia bertugas bak  tidak sabar untuk membawa Izan,  Maryam dan dua anak buahnya  keluar daripada kawasan itu.
Sebelum beredar, Izan  sempat dipeluk oleh  beberapa wanita Melayu tidak pernah dikenalinya. Sebilangan wanita lain, berlari mendapatkan ibu bertugas sebagai kakitangan Hong Leong Bank itu dan mendermakan  wang tunai.
Saya  berasa amat  terharu menyaksikan  detik memilukan itu tetapi gagal untuk  tidak mengizinkan kejadian itu berlaku.
Untuk rekod, beberapa petugas, lelaki dan perempuan  kelihatan  berdiri di kaunter Air Asia.  Gambar mereka saya rakamkan.  Siapapun sekali mereka, kumpulan itu dilihat  mewakili  syarikat  penerbangan terbabit.
Andai  kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan  Air Asia,  Tan Sri  Tony  Fernandes  tiba-tiba berkebetulan   muncul  di lokasi itu,  pasti saya  tidak segan  untuk merayu ...
"Tan Sri,  tolong  hulurkanlah  sedikit  bantuan.  Mungkin kakitangan  Air Asia boleh  mencarikan hotel untuk mereka menginap kerana Vietnam, negara asing bagi mereka. Lagipun kini hampir jam 10 malam.  Pengguna  perkhidmatan  syarikat Tan Sri itu  juga BUKAN  orang kaya  dan ternama  seperti Tan Sri.  Apapun,  hakikatnya, Izan dan anaknya adalah pelanggan Air Asia dan mereka telah membayar tambang  untuk pulang. Jika  penumpang tidak mengenali mereka,  sudi membantu,  inikan pula Tan Sri,  individu  tersohor di mata rakyat  Malaysia"
Malangnya  saya tidak berpeluang  bersemuka dan meluahkan rayuan itu kepada  Tony  tatkala beliau  diperlukan.
Saya  bukan Richard Branson and I don't wear skirt.
Lupakan Tony  tetapi saya  berharap  selepas  membaca entri ini,  beliau  dan kakitangan Air Asia  akan  mengambil tindakan segera menangani  kesengaraaan  bakal ditempuh  penumpang  malang  pesawat Air Asia terbabit. 
Tony,  just like what   I have told your staff  in Vietnam, Izan and Maryam are humans.
Sekitar  jam 9.30 malam,  kami  semua  hanya mampu menjadi penonton  ketika ibu dan anak itu  diarahkan  keluar dari pintu 18,  lapangan terbang.
Pesawat  AK 1455  terbang  pada kira-kira jam 10 malam   waktu Vietnam,  terlewat kira-kira sejam  berbanding masa sebenar. Lebih MENAKJUBKAN,  tiada sebarang permohonan maaf diumumkan kepada penumpang berikutan kelewatan berlaku.
Sebaik menaiki  pesawat,  saya menceritakan  butiran  kejadian kepada ketua pramugari, Kasturi, sedang berdiri  berhampiran  pintu  utama pesawat.  Melihat reaksi  wajahnya gadis berpakaian  serba merah itu,  saya dapat  menjangkakan  kes itu  terlalu  asing  bagi dirinya.
"Tolong maklumkan kepada kapten dan ground  staff Air Asia di LCCT supaya Izan dapat dibantu,"  pinta saya.
Setelah menjamah  nasi lemak tidak berapa enak dipesan, saya sekali lagi kembali menghampiri Kasturi.
"Saya dimaklumkan,  ibu dan anak itu telah dibawa ke hospital oleh ground staff kita," kata gadis  tinggi lampai itu.
"Adakah  kapten mengetahui kejadian itu?  Kerana  ground staff   tadi  memaklumkan saya dan  keluarga  Izan,  kapten  tidak membenarkan Mariam  menaiki pesawat," soal saya.
"Kapten hanya tahu sebentar tadi setelah saya maklumkan,"  akui Kasturi.
Kapten  bertugas,  Ariffin Bakar.
Sebenarnya, tiada individu bijak gemar bertindak melanggar undang-undang. Jika kehadiran Maryam di dalam pesawat  ternyata  membahayakan nyawa semua penumpang, molek jika bayi itu dirawat dengan kadar segera  di hospital di Ho Chi Minh  terlebih dahulu.
Sewaktu  tiba di LCCT,   saya mendapatkan  berita terkini melalui Norhamiza dan ahli keluarga lain termasuk ibunya, Zaiton Baharom, 71 tahun.
"Memang kami terkejut," komen Zaiton terkilan.
"Tadi sewaktu saya hubungi melalui telefon,  Izan berkata,  kakitangan  Air Asia itu menghantar mereka sampai ke stesyen  teksi dan berkata, I am sorry.  Izan kemudian  terpaksa pergi membelikan baju Mariam dan dua pasang baju dia sendiri kemudian pergi balik ke May  Flower  Hotel,  tempat kami menginap  sebelum ini. Bayarannya,  USD60 semalam. Hujung minggu, banyak hotel penuh dan terpaksa tinggal di situ. Ini trip   pertama Izan ke Vietnam," tambah  Norhamiza.
"Jadi  tidak benarlah kenyataan  mereka  kononnya Maryam telah dihantar ke hospital oleh kakitangan Air Asia bertugas di lapangan terbang?,"  tanya saya kepada ahli perniagaan itu.
"Tidak," balasnya ringkas.
"Apakah  pesanan puan kepada Air Asia?," soal saya.
"Periksa secara teliti  terlebih dahulu sebelum  membuat keputusan.  Jika Maryam  membawa penyakit,  sudah pasti kami antara individu paling awal  dijangkiti kerana kami bercampur-gaul dengan dia.  Saya sendiri  tidur sebilik  dengan Maryam,"  luah Norhamiza, kecewa.
Apakah bakal berlaku kepada Izan dan Maryam? Adakah mereka mempunyai wang mencukupi  untuk Maryam melakukan pemeriksaan  darah di hospital di Vietnam?  Wajarkah Air Asia lepas tangan dalam kes ini?.
POSTING SAMBUNGAN
MAS MEMBANTU MEMBAWA PULANG KE MALAYSIA PENUMPANG AIR ASIA DIDAKWA BERMASALAH
Jam 1.30  tengahari  tadi saya menghubungi  adik  Izan Suhaila Mohd Ali,  Saiful Riza, 31 tahun, berada  di Paroi, Seremban, Negeri Sembilan.
"Saya  berasa musykil. Maryam kena chicken pox kira-kira seminggu sebelum berangkat ke Ho Chi Minh,  Vietnam,  pada hari Rabu, 15 Mei 2013.  Doktor di Malaysia telah mengesahkan tahap  kesihatan  Maryam baik sebelum kami terbang, malah  malam sebelum ke sana,  Maryam  sekali lagi dibawa  menjalani pemeriksaaan doktor. Berikutan  pengesahan itu berstatus sama,  kami membawa  Maryam  bersama," ujar Saiful.
Memang Air Asia berhak melarang penumpang untuk tidak  menaiki pesawat jika didapati membahayakan  nyawa penumpang lain. Maklumat itu  tercatat di salinan  terma dan syarat  perincian penerbangan.
"Masalahnya,  sehingga malam tadi,  kami sekeluarga masih  lagi kabur,  mengapakah Maryam tidak  dibenarkan pulang? Dia tidak demam dan apabila ditanyakan kepada kakitangan Air Asia di lapangan terbang Ho Chi Minh,  mereka tidak langsung memberikan penjelasan. Jururawat memeriksa suhu badan Maryam hanya membisu. Mungkin kerana dia tidak mampu berbahasa Inggeris," kata kakitangan agensi pelancongan itu.
"Jauh  bezanya berbanding kemahiran bahasa Inggeris Tony Fernandes," celah saya.
Di  ruangan  komen entri terdahulu, muncul kenyataan, petugas melarang Maryam menaiki penerbangan,  BUKAN  kakitangan Air Asia tetapi pekerja  lapangan terbang.
Jika kenyataan itu sahih,  di manakah wakil  Air Asia di Ho Chi Minh?  Wakil bertugas untuk membantu  sekiranya penumpang mendepani masalah?  Adalah kebajikan mereka diserahkan  sepenuhnya  kepada ground staff,  didakwa pekerja lapangan terbang? 
Adakah  kejadian   berlaku,  bukti  nyata  nasib  penumpang  sah  pesawat Air Asia   boleh  diperkotak-katikkan  sesuka hati?  Jika wanita  di dalam gambar  di atas TIDAK  terbabit   dengan syarikat  penerbangan  tambang murah itu,  mengapakah mereka  bertugas di pintu 18  terpampang logo  Air Asia?
Maaf,  kerana saya  amat jarang menaiki pesawat  Air Asia,  justeru  memerlukan  sedikit pencerahan.
"Seperkara lagi,  sewaktu  kami menaiki  pesawat Air  Asia di LCCT pada jam 7 pagi Rabu lalu  untuk ke Ho Chi Minh,  tidak pula timbul sebarang masalah.  Tidak pula Maryam ditahan dan dilarang menaiki pesawat sewaktu check in.  Sedangkan pada ketika itu Maryam  mengalami   chicken pox dalam  tempoh  kira-kira seminggu.  Apapun,  dia tidak demam lagi," jelas Saiful.
"Adakah  wakil Air Asia Malaysia  menghubungi setakat ini?," soal saya.
"Tidak,"  responnya  pantas.
Ayah  Maryam,  Mohd Reza Mat Jan dijangka bakal  terbang ke Ho Chi Minh  petang esok.
"Pada mulanya dia ingin ke sana hari ini.  Dia bimbang mengenangkan nasib isteri dan anaknya  tetapi paspot  Reza  disimpan di peti keselamatan bank. Oleh itu penerbangan terpaksa ditunda esok," kata Saiful.
Jam 3.15 petang,  saya menghubungi Norhamiza.
"Saya  menelefon  adik, Ahmad Johanis, kini  bertugas dengan Tourism  Malaysia di New York, Amerika  Syarikat. Dia kemudian  menghubungi Tourism Malaysia di Vietnam. Wakil Tourism  telah bercakap dengan kakitangan  Kedutaan Malaysia di Vietnam. Staf MAS baik budi, menjemput Izan, Maryam dan dua saudara kami dan membawa mereka ke hospital. Mereka ke hospital kerajaan,  caj  hanya  USD20 untuk pemeriksaan Maryam. Hospital swasta mengenakan caj lebih mahal, USD200.  Wakil Hong Leong Bank di sanapun menghubungi Izan, menawarkan tempat tinggal, jika tiada. In Shaa Allah, andai tiada aral melintang MAS  akan menguruskan penerbangan balik mereka  hari ini juga," jelas kakak Izan itu, tenang.
Justeru itu,  ayah  Maryam membatalkan hasratnya untuk terbang  ke Ho Chi Minh.-19/5/2013
Untuk membaca keseluruh kisah dan gambar-gambar sila layari Bersama Mazidul

Tunku Aziz Akan Terus Buat Parti DAP Menggeletek!!!



Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berikrar akan terus membuat pendedahan berkaitan parti itu walaupun menerima ‘ugutan’ agar menutup mulutnya atau terpaksa menghadapi tindakan undang-undang.

Menurut Tunku Aziz, beliau sedia disaman pada bila-bila masa walaupun Pengerusi DAP, Karpal Singh telah memberi amaran kepada beliau supaya tidak lagi menceritakan rahsia dalaman parti kepada umum.

"Siapa Karpal untuk mengarahkan saya ‘tunduk’ kepada kemahuan beliau? Saya tidak sekali pun gerun dengan amaran ini, saman saya dengan segera pada bila-bila masa, saya tidak takut dengan ugutan kebudak-budakan seperti ini," katanya ketika ditemui di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

NGERI !!! MURID CEDERA KENA OBJEK TERBANG




Seorang murid sebuah sekolah di sini, menerima 14 jahitan di muka apabila sebuah objek terbang mengenai mukanya ketika dia bersama dua rakannya dalam perjalanan pulang dari sekolah ke rumahnya di padang sekolah, kira-kira jam 1.30 petang Selasa lalu.

Nor Alia Shamimi Muhamad Jefri@Mimi, 10, cedera dan mengalami pendarahan teruk di muka, selain patah tulang hidung setelah objek itu secara tiba-tiba mengenai tepat ke mukanya.

Keadaan terkini Adik Nur Alia.

Sebagai Ahli Parlimen Baling Datuk Azeez Rahim telah menunaikan tanggungjawabnya menjaga kebajikan rakyat Baling. Tugas dan tanggungjawab ini harus digalas oleh beliau kerana rakyat Baling pecaya Datuk Azeez dapat bersama rakyat apabila didalam kesusahan. 


Janji Datuk Azeez didalam Facebook beliau akan membantu segala keperluan yang diperlukan.
Tahniah pemimpin macam nie diperlukan untuk membela rakyat Baling.

FACEBOOK Datuk Azeez Rahim KLIK

PANAS !!! Karikatur Yang Menghina Hukum Hudud!!!



Masih Teringat kata-kata dari Dr Maza..

"adalah sesuatu yang biasa apabila bukan Islam di seluruh dunia tidak bersetuju dengan hukum hudud disebabkan persepsi salah terhadap maksud hukum tersebut. Hukum itu yang dilaksanakan pada sesetengah negara telah disalah guna menyebabkan salah faham dan gambaran negatif kepada orang ramai,’’

Mungkin inilah kefahaman Non Muslim diluar sana berkenaan Hudud.

KESIANNYA !!! ADAM ADLI DIZALIMI ???



1 gambar boleh memberi 1,000 makna. Foto ini sedang disebarkan oleh puak pakatan haram untuk meraih simpati kononnya lokasi ini di balai polis dan seolah-olah polis zalim. Jangan hangpa termakan dengan fitnah puak pakatan haram.

Untuk mengelakkan dari lebih ramai yang terpedaya, mai aku ceritakan kisah sebenar.Adam Adli disuap makanan sambil tangan bergari oleh kawan-kawan di studio Radio Bangsar Utama. Ia dirakamkan ketika pihak polis mencari maklumat & bahan bukti disana diatas tuduhan kesalahan menghasutnya itu.

Ini prosedur biasa bagi seorang suspek ataupun OKT (orang kena tuduh) apabila berada di luar balai polis apatah lagi pihak polis telah memperketatkan SOP semasa membawa suspek/okt selepas insiden tahanan lari dari van di Butterworth tempohari. Janganlah cuba kita mempertikaikannya.

Kepada polis, teruskan kerja baik anda untuk menjaga keamanan negara. Rakyat berdiri teguh dan setia di belakangmu menyokong apa jua keputusan dan tindakan yang dilakukan.

HOT !!! BETULKE ADAM ADLI PERNAH KALAH TERUK BERDEBAT NGAN BUDAK TADIKA??? MUAHAHAHA


AJM ingatkan hebat sangat le si budak yang berlagak ala ala mafia Malaysia ni, sampai nak buat demonstrasi di jalanraya sebab tak puas hati dengan sistem pilihanraya.Rupanya setakat hebat becakap je boleh la, lain tak tau le nak cakap apa.

Tengok rupa pun AJM dah rasa meluat sangat, masa becakap di kompleks C putrajaya dulu, dia le yang hebat sangat rupanya, yang budak budak ikut tu pun buat dia macam selebriti.

Sudah sudah la Adam Adli woiitt..kamu tu dah jadi macam sampah hanyut je, pendapatan dah takde yang ada pun cuma ehsan dari idola kamu tu 

Bila kena tangkap macam ni siapa yang datang? Ada ke idola kamu datang tengok kamu di lokap balai
Polis jinjang tu? Takde kan? Itu sebab AJM kata Adam Adli ni tak ubah macam sampah je.

PANAS !!! CINA DAP DAH MULA GOYANG DENGAN KEMPEN BOIKOT?


Fahan Abd

SYA...what say you about the plans by Malay Muslim NGOs to boycott products own by Chinese with the Minister's "indirect" backing. Do you think the Chinese deserve such actions to be taken? Am asking for your opinion because you are a passionate defender of BN's policies. 



SYA Reply



No 1 : First of all I am against both side of boycotting be it the Chinese boycott the Malays or the Malays boycott the Chinese



No 2 : Now you know why I hate DAP so much ? It was all DAP leaders who question about the Malay entrepreneurs and uses all their DAP Red Bean Army pages to ask Malaysian to boycott the Malays business and products. 



No 3 : In life when there an action there will be a reaction. It is because DAP started this race boycotting game that resulting to the Malays and Muslims to also strike to boycott Chinese business and product. Who started it first ? 



No 4 : SYA never say the plans by Malay Muslim NGO to boycott the Chinese product is a right thing but at least I am fair enough to look at the root and the cause for this whole problem . 



No 5 : My final conclusion. Latest move by Malay Muslims NGO to boycott Chinese product is wrong but DAP and Red Bean Army who started this race boycotting issue is many times more wrong than the Malays NGO. I hope the Malays NGO can start to stop their boycotting. And if you are truly sincere please go and ask your DAP to declare to stop their boycotting first when they are the 1 that started it first.



No 5 : Malays and Muslims NGO got nothing to do with BN policy. But boycotting the Malays is directly from all your Pro DAP Facebook pages. Now you saw the differences ?

PANAS DAN TERKINI !!! Air ASIA diboikot kerana KEBODOHAN DAN KEBIADAPAN Azran hina bangsa sendiri !!



- Veteran UMNO mengarahkan kira-kira 750,000 ahlinya di seluruh negara memboikot AirAsia dan AirAsia X berikutan kenyataan biadab Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X, Azran Osman-Rani yang mencerca Utusan Malaysia.

 Setiausahanya, Datuk Mustapha Yaakub berkata, langkah drastik itu sebagai tindak balas terhadap kebiadapan Azran serta kegagalan AirAsia X memecat beliau walaupun pelbagai pihak mendesak tindakan tegas dikenakan.

 Tegasnya, veteran UMNO tidak akan sesekali berkompromi dalam isu yang menyentuh mengenai kaum Melayu dan perbuatan Azran mencerca Utusan Malaysia bermakna beliau menghina kaumnya sendiri ketika kaum Melayu turut ditekan dari pelbagai sudut.

 Menurut Mustapha, selaras dengan langkah memboikot itu, ahli veteran UMNO boleh memilih menggunakan perkhidmatan Firefly dan Malaysia Airlines (MAS) untuk penerbangan domestik atau ke luar negara.

 "Kenyataan Azran benar-benar menghina Melayu. Oleh kerana AirAsia X tidak mahu menghukumnya, maka veteran UMNO akan menghukum AirAsia X dan AirAsia dengan memboikot kedua-dua syarikat ini. 

 "Bagi kami Azran adalah lambang Melayu yang lupa identiti bangsanya.

 Inilah Melayu yang dikatakan kacang lupakan kulit. Individu seperti inilah yang menjadikan Melayu hilang identiti malah sanggup menggadai maruah bangsa sendiri," katanya dalam kenyataan di sini hari ini. 

 Azran menerusi akaun Facebook dan Twitternya baru-baru ini bertindak mencerca Utusan Malaysia sebagai sebuah akhbar rasis hanya kerana menyiarkan artikel berbentuk pertanyaan bertajuk 'Apa lagi Cina mahu' pada 7 Mei lalu.

 Menerusi akaun Facebook beliau, Azran menulis: "I am Malaysian. I am anti-racism. I am disgusted by Utusan's editorial stance. (Saya rakyat Malaysia. Saya antiperkauman.

Saya meluat dengan pendirian pengarang Utusan)," Di Twitter pula, Azran memberitahu menarik balik iklan AirAsia di Utusan Malaysia selain turut berkata: "Utusan sudah lama tidak relevan. Jumlah pembaca merosot kerana minda pengarang sempit. Utusan tidak mewakili Melayu Malaysia.

BENGON BETUL !!! BILA DAH KALAH, TOK JAN JUGAK YANG DISALAHKAN!!!



Inilah jenis manusia dari kalangan puak - puak Pakatan Haramjadah ni sebenarnya. Walau macam mana cara sekali pun, diorang tak mampu terima hakikat Kebenaran.

Yang pasti, rakyat Kedah muak dengan pertikaman dalaman yang ditonjolkan oleh sesetengah pemimpin PAS Negeri untuk merebut jawatan - jawatan tertentu.

Disebabkan wujudnya pemimpin seperti Phalrolrazi dan konco - konconya membuatkan ahli serta rakyat Kedah secara keseluruhan kecewa dengan PAS.

Selama ini mereka anggap PAS benar - benar mahu memperjuangkan Islam. Mereka anggap PAS benar - benar telus untuk menjaga Kebajikan Rakyat.

Namun, hakikatnya, PAS bukan lah seperti apa yang digembar gemburkan selama hari ini. PAS hanya mementingkan perjuangan yang bersifat peribadi.

Tapi, itulah masalahnya dengan puak - puak Pakatan ni. Seperti apa yang kita jelaskan sebelum ini, puak - puak Pakatan ini tidak mampu untuk terima Kebenaran. 

Malah, PAS sendiri masih lagi menolak ketentuan Allah S.W.T!!! Kelemahan diri sendiri mereka enggan akui. Tapi asyik nak menyalahkan orang lain atas kegagalan mereka sendiri!!!
Kemenangan Pakatan Kedah dalam PRU12 adalah mesej dan manifestasi kehendak majoriti rakyat yang mahukan perubahan setelah ditadbir lebih 50 tahun oleh Umno-BN.


Harapan ini nyata dipersia-siakan oleh kerajaan Datuk Seri Azizan Razak apabila sejak dari awal lagi beliau dikatakan menjadikan Tun Dr Mahathir Mohamad tokoh korporat yang dikaitkan dengan Umno sebagai mentor dan sumber rujukan dalam melaksanakan pentadbiran negeri.

Jawatan-jawatan penting dalam syarikat dan institusi berkaitan kerajaan negeri diberikan kepada mereka yang bukan sahaja tegar dengan Umno tetapi berusaha sepanjang masa mensabotaj kerajaan negeri sama ada secara langsung atau tak langsung.

Maka lahirlah isu-isu seperti kes pelantikan YDP Majlis Daerah Kubang Pasu, isu alam sekitar di Carok Genting Bunga dan Gunung Inas, isu bercambahnya pusat hiburan dan karaoke berlesen dan tanpa lesen, isu krisis kewangan, pentadbiran dan kebajikan pelajar serta kakitangan di KUIN.

Kesemua isu di atas tidak diatasi ataupun diselesaikan. Azizan cukup bangga dengan jawapan-jawapan politik di media-media arus perdana tanpa melihat kesan yang dialami oleh orang bawahan. 

Saya mendapat maklum majoriti staf KUIN yang menyokong PAS tidak memberi undi kepada parti itu dalam PRU yang lalu.

Rakyat melihat pentadbiran Azizan lemah, tidak efisyen, tiada perancangan dan bertindak mengikut kehendak sendiri walaupun dinasihati disebaliknya.

Lalu harapan rakyat yang ingin melihat suatu perubahan bawah pentadbiran PAS disia-siakan. Rakyat kecewa dan kekecewaan ini ditafsirkan di peti-peti undi. Hampir 20 peratus undi diberi kepada BN hasil dari kekecewaan itu.

SUMBER 

APA KES NI !!! R%AKYAT PULAU PINANG KENE TIPU dan KDN SERTA POLIS PON KENA TIPU???



Lim Guan Eng berjaya menipu pihak Polis dan Kementerian Dalam Negeri kononnya demonstrasi malam tadi adalah atas urusan rasmi kerajaan negeri Pulau Pinang bagi memperkenalkan pemimpin cina DAP.

Sebelum itu berbagai amaran keras daripada pihak polis terhadap rakyat Pulau Pinang supaya jangan hadir dalam demontrasi haram itu namun amaran yang biasa didengar sejak Anwar Ibrahim keluar dari penjara boleh diibaratkan sebagai 'lawak bodoh' oleh penyokong Pakatan Haram.

Malah mereka tahu amaran hanya sekadar amaran sahaja dan menteri KDN yang lepas pun terkenal dengan menteri amaran. Apa yang pasti satu tindakan pun pihak KDN tidak berani lakukan.

Atas senario itu puluhan ribu penyokong pakatan haram hadir di Padang Kota Lama, Pulau Pinang untuk mendengar hasutan daripada Ketua Menteri Pulau Pinang yang paling rasis Lim Guan Eng, Lim Kit Siang cina yang pernah menghalau orang Melayu termasuk Anwar Ibrahim keluar daripada Malaysia dan Anwar Ibrahim bapak perpecahan umat Islam.

Difahamkan penyokong pakatan haram mula membanjiri Padang Kota seawal jam 7.00 malam dan menjelang jam 10.00 malam padang Kota sudah dipenuhi.

Ramai di khalayak ramai berpakaian hitam, merah, kuning dan hijau, sebagai tanda yang menyokong PR.

Pihak polis sebelum ini yang begitu garang memberi amaran  hanya melihat sahaja jumlah yang agak ramai yang tidak akan mampu diambil tindakan.


Apakah Umno boleh mengumpul penyokong sebanyak ini dalam masa yang singkat?

Apa pun nasi sudah menjadi bubur KDN tidak mampu lagi untuk mengambil sebarang tindakan dan mereka akan hanya melihat apa lagi yang akan dilakukan oleh Anwar Ibrahim dan jika momentum ini berterusan sehingga PRU14........apakah akan terjadi kepada Umno?

Marilah kita sama-sama fikirkan dan pemimpin Umno yang menang jangan perasan Umno akan menang bergaya lagi pada PRU14, turunlah padang buatlah kerja dan yang paling penting jangan hasad dengki, dendam dan jangan melakukan sabotaj yang jijik terhadap sesama pemimpin Umno kerana perbuatan itu akan menjadikan pengundi atas pagar beralih arah mengundi Pakatan Rakyat.

Oleh: Pak Meon Bagan Ajam

BIADAP BETUL !!! SEKOLAH CINA HARAMKAN NYANYI LAGU NEGARAKU ???



Tidak tahulah sama ada benda ini betul atau tidak, tetapi ia perlu disiasat.

Ia mengenai luahan seorang bapa yang terperanjat apabila anak perempuan rakannya memberitahu sekolah yang dihadirinya tidak membenarkan lagu Negaraku dinyanyikan kerana ia berada di ‘bawah Barisan Nasional (BN)’.

Mungkin bermaksud ia milik BN lah kot.Kejadian didakwa berlaku di sebuah sekolah jenis kebangsaan Cina di Pulau Pinang. Ia dilakukan oleh guru sekolah berkenaan. Pelajar hanya boleh menyanyi lagu negeri.

Menurut dakwaan pemilik akaun itu, tindakan berkenaan bagi memperlihatkan sokongan kepada kempen Ubah yang dibawa DAP.

Tidak diketahui secara tepat sekolah mana yang dimaksudkan.

Melihat kepada sikap kurang ajar pengundi DAP seperti menafikan hak mengundi warganegara ini dengan bersikap rasis apabila menuduh sebahagian rakyat dengan warna kulit tertentu sebagai pendatang Bangladesh dan sebagainya, maka penulis tidak terperanjat jika kejadian melarang menyanyi lagu Negaraku itu benar-benar berlaku.

Justeru ia perlu disiasat secara menyeluruh dan mendalam serta tindakan seperti di bawah Akta Hasutan atau akta yang bersesuaian diambil jika ia benar.

Jika tidak benar, maka masyarakat perlu diberitahu ia tidak benar.

[WAJIB BACA] INFO HOT!!! PRU 14 PETANDA MELAYU AKAN TERKUBUR ADA DISINI!!!


Ini cerita benar dari saya sendiri mengenai ungkapan 'Ini Kalilah'.

Kebiasaannya saya ke pasar. 3 hari sebelum Hari Mengundi, saya ke sana untuk membeli beberapa jenis ikan. Sesampainya disana, saya mulai melihat dan bertanya-tanyakan harga ikan. Pada setiap gerai ikan yang saya lawati,peniaga Cina melontarkan ungkapan 'Ini kalilah' sambil memberitahu harga ikan yang ditanya. Oleh sebab lontaran ungkapan itu tidak menepati sasaran, maka saya jawap 'Lain Kalilah'. Apabila diulangnya ungkapan itu,jawapan yang sama keluar daripada mulut saya. Kemudian dia senyap. Kamu tahukah apa tujuannya?



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget