Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Friday, 8 February 2013

Balak Yang Dipanggil 'Puting Gesek"

Kini hampir tiada lagi pembalakan tagging(tanda) bagi pokok pokok pilihan, yang ada hanyalah PEMBALAKAN SAPU BERSIH yang semestinya menjadikan tanah bekas pembalakan itu 'stateland' yang sedia dipajak oleh syarikat atas nama ladang rakyat. Pas tak layak guna nama rakyat hanya 'ladang bangsat' yang hanya mengula-gulakan sebahagian kecil rakyat Kelantan dengan elaun RM200 sebulan.

Sebenarnya hal yang demikian ini telah lama berlaku dengan rakusnya kerana salah satu punca pitis pendapatan negeri yang utama adalah premium balak dan premium tanah . Kerajaan Kelantan sebenarnya buta dalam menjana keewangan dan perniagaan . Sebab itulah habis tanah dan hutan dijaja begitu sahaja kepada taukeh cina bukan anak Kelantan.


Kini hampir tiada lagi pembalakan tagging(tanda) bagi pokok pokok pilihan, yang ada hanyalah PEMBALAKAN SAPU BERSIH yang semestinya menjadikan tanah bekas pembalakan itu 'stateland' yang sedia dipajak oleh syarikat atas nama ladang rakyat. Pas tak layak guna nama rakyat hanya 'ladang bangsat' yang hanya mengula-gulakan sebahagian kecil rakyat Kelantan dengan elaun RM200 sebulan.Ini adalah contoh beta balak dan saiz keadaan balak status sapu bersih.    
Saiz balak berdiameter tapak tangan


Hah Ni la Dia
Balak macam ni dipanggil 'puting gesek' oleh drebar lori balak.


SUMBER
http://ambopakohbn.blogspot.com/2013/02/panas-tanah-hutan-lojing-view.html

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...