Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Tuesday, 4 December 2012

~PRU 13-KEDAH TERUS BIKIN TANDA TANYA~


DATUK SHAHLANSiapa calon MB Kedah selepas PRU13andai Barisan Nasional (BN) kembali berkuasa di Kedah?. Biarpun Isu ini dikatakan sensitif untuk diperkatakan, namun ianya harus diselesaikan sebelum menjelang pembubaran Parlimen.

Barisan Nasional harus mengambil pengajaran daripada kesilapan yang dilakukan oleh Tun Abdullah iaitu tidak menyelesaikan soal Menteri Besar sebelum PRU12 termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang.

Antara penyumbang kekalahan BN di Pulau Pinang ialah isu perlantikan Ketua Menteri yang tidak diselesaikan sehingga hari terakhir berkempen. Pak Lah masih berteka-teki iau ini akhirnya orang Cina Pulau Pinang hilang keyakinan kerana bimbang bila BN menang jawatan Ketua Menteri akan jatuh ketangan UMNO.
DATUK BASHAH

Di Kedah Beberapa nama kini menjadi sebutan sebagai Menteri Besar. Antaranya Datuk Mukhriz Tun Mahathir. Nama Mukhriz sentiasa meniti dibibir rakyat negeri Kedah samada daripada kalangan BN dan pembangkang.

Daripada perwatakan, Mukhriz mempu menambat hati pelbagai lapisan masyarakat di negeri Kedah. Kreabilitinya sebagai anak Tun Mahathir menyinarkankan lagi namanya dimata rakyat Kedah.  

Daripada perancangan Mukhris mungkin akan bertanding di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri Kedah. Beliau dikatakan di bertanding di Parlimen Langkawi dan dan Dun Siputih.

Sementara itu antara yang disebut-sebut adalah Dato Shahlan Ismail Setiusaha Politik Perdana Menteri. Kemungkinan beliau juga akan bertanding di kawasan DUN di Parlimen Pokok Sena.

Dato Shahlan yang mempunyai pendidikan dan kelulusan agama antara tokoh yang layak ditonjolkan sebagai Menteri Besar Kedah. Pengalaman luas dan perkhidmatan beliau yang begitu lama dengan Datuk Seri Najib Tun Razak meletakkan beliau berada dalam kedudukan layak kerana beliau menyelami hasrat perjuangan Perdana Menteri. Dalam memperkukuhkan kedudukan Najib sebagai Presiden UMNO ianya merupakan satu langkah strategik.

Seorang calon lagi ialah Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah yang juga ADUN Bakar Bata, Datuk Bashah Md Hanipah. Kalayakan Bashah juga tidak harus dipertikai kerana beliau adalah orang lama dan juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah.

Apa yang menjadi bualan di Kedah ialah dari segi kelulusan yang beliau miliki dan beliau juga dikatakan orang lama. Kata mereka Bashah bertindak cara lama sedangkan masa telah berubah perlu juga pemikiran dan tindakan yang baru.
Orang Kedah berpandangan satu pembaruan kepimpinan harus ditonjolkan oleh UMNO dan BN andai parti itu ingin kembali memerintah.

Sebagai langkah mengembalikan keyakinan rakyat Kedah kepada UMNO dan BN ialah menonjolkan barisan kepimpinan yang benar-benar diyakini rakyat.

Penampilan semula “wakil rakyat kalah” dalam PRU13 harus dielakan. Inilah strategi digunakan dalam PRU ke 11 di Kelantan dimana penampilan semula “wakil rakyat kalah” dielakan dan akhirnya UMNO menang dengan majority besar pada 2004.

Teori projeksi di Kelantan yang dibuat pada 1999 harus digunakan dalam menawan semula Kedah dan tiga negeri yang lain.

Kini isu campur tangan tingkat 4 yang dikatakan faktor terbesar iaitu 70% kekalahan UMNO dan BN dalam PRU13 tiada lagi.   Tun Mahathir dan tokoh-tokoh besar UMNO kini kembali menyokong UMNO. Senjata utama UMNO jangan bertelagah dan jangan chah keting dalam PRU13.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...