Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Wednesday 12 September 2012

~RAKYAT SELANGOR SAMAN KERAJAAN PAKATAN NEGERI SELANGOR...~

SHAH ALAM - Seramai 711 pengguna air di Selangor memfailkan saman terhadap tiga pihak bagi mendapatkan tunggakan subsidi air berjumlah RM405,270 di bawah skim air percuma yang dijanjikan kerajaan Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-12.

Tiga pihak yang dinamakan sebagai defendan itu ialah kerajaan negeri Selangor selaku defendan pertama; Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar kecil) (defendan kedua) dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) sebagai defendan ketiga.


Seorang penduduk Pangsapuri Seksyen 7, di sini, Sahari Basri, 65, selaku plaintif bersama 710 pengguna air di negeri itu, memfailkan tuntutan di kaunter Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini melalui Tetuan Kamarudin & Partners kira-kira pukul 9.30 pagi.

Kira-kira 100 pengguna air, ahli-ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dari Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM) hadir mengiringi pengguna air di negeri itu dan peguam, Kamarudin Ahmad.
Turut hadir Pengerusi GPRS, Datuk Sohaimi Shahadan.Dalam pernyataan tuntutannya, plaintif mendakwa, semasa tempoh berkempen untuk pilihan raya pada Mac 2008, defendan pertama telah berjanji kepada rakyat di negeri itu untuk memberikan air percuma untuk 20 meter padu pertama setiap bulan kepada pengguna domestik sekiranya defendan pertama menang pilihan raya tersebut.
Plaintif mendakwa, berdasarkan manifesto defendan pertama tersebut, setiap pengguna air domestik di negeri itu yang mempunyai akaun bekalan air dengan defendan ketiga layak menerima subsidi sebanyak RM11.40 sebulan, tidak kira sama ada pengguna menggunakan meter air individu atau pukal.


Malah dakwanya lagi, defendan pertama telah memulakan Skim Air Percuma kepada pengguna air domestik di negeri Selangor pada 1 Jun 2008.

Bagaimanapun, plaintif mendakwa tidak menerima subsidi tersebut memandangkan tiada sebarang potongan bil yang dikeluarkan oleh defendan ketiga.

Dalam pernyataan itu juga, plaintif turut mendakwa, pihak defendan bersikap cuai dan tidak bersungguh-sungguh dalam menukarkan meter pukal kepada meter individu menerusi Program Penukaran Meter Individu di Selangor.
Sehubungan itu, pihak defendan menuntut agar satu deklarasi bahawa Skim Air Percuma yang dijanjikan oleh defendan pertama merangkumi semua pengguna air di negeri itu tanpa mengira jenis meter.

Plaintif turut menuntut jumlah ganti rugi sebanyak RM405,270 daripada defendan pertama atau ketiga dan faedah kadar empat peratus setahun dari tarikh penfailan sehingga penyelesaian penuh dan apa-apa relif tambahan yang dianggap sesuai oleh mahkamah dan kos

~LEPAS SAR SURAU PULAK~

HAH MESTI TERPERANJAT KAN BILER BACA TAJUK NI.KES INI BUKAN BERLAKU DI NEGERI PERAK TETAPI DI KUALA KERAI...IKUTI BERITA SELANJUTNYA...KUALA KRAI - Gara-gara percayakan persetujuan lisan pihak berkenaan, pengusaha restoran di Jalan Kuala Krai-Machang, dekat Batu Jong, di sini, mendakwa kerugian lebih RM20,000 apabila surau baru dibina berhampiran kedainya dirobohkan, kelmarin.

Surau mula dibina minggu pertama Ramadan lalu dan sudah 60 peratus siap itu dirobohkan Majlis Daerah Kuala Krai (MDKK) atas kesalahan mendirikan bangunan tanpa kelulusan bertulis pihak berkuasa tempatan (PBT) terbabit.

Tindakan itu cukup menyedihkan pengusaha restoran terbabit, Mohd Asri Hashim hingga dia tidak dapat menahan air mata sebaik sahaja jengkaut MDKK mula merobohkan bangunan tersebut.

Mohd Asri berkata, dia tidak memohon kelulusan bertulis selepas diberitahu tidak perlu berbuat demikian kerana akan menyusahkan apabila terpaksa dibentangkan dalam mesyuarat MDKK.

“Bila saya suarakan cadangan nak bina surau dan bilik air, saya dapat persetujuan lisan dan diberitahu tak payah buat surat permohonan kerana bimbang perkara ini heboh jika diusulkan kepada MDKK.

“Saya juga ingatkan tak apa (tak buat surat) kerana surau dan bilik air saya nak bina ini untuk kemudahan orang ramai termasuk pelanggan restoran dan masyarakat setempat,” katanya, di sini, semalam.

Mohd Asri mendakwa, tindakan MDKK merobohkan bangunan itu menyebabkan dia kerugian kira-kira RM21,000 dan mungkin terpaksa buat pinjaman bank bagi membayar upah kontraktor.

“Saya sedih kerana kalau pihak terbabit beritahu dari awal supaya tidak teruskan projek, sudah tentu kerugian terpaksa ditanggung tidak sampai sebanyak ini.

“Bila sampai tahap nak ‘plaster’ bangunan, baru diberitahu projek ini tidak boleh diteruskan dan terpaksa dirobohkan, saya bukan sahaja rugi besar tetapi juga rasa amat sedih,” katanya.

Menurutnya, dia hanya terima Borang B ‘Notis Mengehendaki Kacau Ganggu Dihapus’ daripada MDKK tiga hari sebelum tindakan merobohkan bangunan surau itu dibuat.

“Kalau kedai lama saya dulu ambil masa 10 tahun untuk dirobohkan tetapi bangunan surau ini hanya dalam tempoh sebulan,” kata pengusaha Restoran Reeza terbabit. 

Mengulas lanjut, Mohd Asri berkata, peruntukan untuk bina surau dan bilik air itu sebahagian daripada geran berjumlah RM50,000 diberikan Majlis Amanah Rakyat (Mara) untuk pengembangan perniagaannya.

“Saya boleh guna wang geran ini untuk tambah kelengkapan restoran tetapi sebab nak buat amal dan bantu orang ramai, bila Mara tanya nak buat apa, saya pilih untuk bina surau dan bilik air.

“Surau dan bilik air penting sebab restoran ini jadi persinggahan bas ekspres termasuk bas bawa pelancong luar selain untuk kemudahan penduduk setempat terutama bila ada kenduri,” katanya.

Selain penduduk setempat dan pengguna jalan raya, Restoran Reeza turut menjadi tumpuan rombongan agensi kerajaan dari luar Kelantan serta golongan berpendapatan rendah dan sederhana kerana menghidangkan Menu Rakyat 1Malaysia. ~ SH


p/s: Bala ni beb... Kerajaan Pas Kelantan sanggup robohkan surau tapi kekalkan patung berhala.. Tahniah Pok Nik.. DAP mesti suka!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...