Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Sunday 21 October 2012

~BUDAK 5 TAHUN DIBUNUH~

Hanya kerana diejek 'gila', dua lelaki warga Kemboja dipercayai bertindak kejam memukul dan mencekik seorang kanak-kanak berusia lima tahun sehingga mati sebelum mayatnya dibungkus lalu dicampak dalam semak di belakang sebuah rumah di Kampung Sungai Udang di sini kelmarin.

cerita sepenuhnya klik disini

~Isu Air Percuma : Lagi Tuntutan Dibuat Terhadap Kerajaan Selangor~
Penghuni Pangsapuri Selayang Height hari ini bertindak menuntut hak mereka terhadap kerajaan Negeri Selangor berhubung pemberian air percuma.

Penghuni Pangsapuri Selayang Height yang mengandungi kira-kira 500 unit rumah itu mula bertindak menyaman kerajaan Negeri Selangor kerana mendakwa mereka ditipu dalam janji manifesto Pakatan Rakyat pada pilihanraya 2008.

Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Datuk Sohaimi Shahadan berkata, tindakan penduduk (memfailkan saman) bertujuan untuk mendapatkan hak mereka yang selama ini sengaja dinafikan oleh kerajaan negeri.

"Kita (GPRS) bersama rakyat ingin menegakkan hak mereka. Rakyat terutamanya di Selangor mula sedar mereka ditipu kerajaan negeri yang didakwa gagal menunaikan janji," katanya ketika sesi penerangan kepada penduduk di sini hari ini.

Selain itu, Sohaimi turut menegaskan bahawa tuntutan yang dilakukan oleh penduduk bukan digerakkan oleh GPRS tetapi atas kesedaran rakyat sendiri.

"Ini bukan tindakan GPRS mahupun UMNO, tetapi atas kesedaran rakyat yang selama ini merasa tertipu dengan permainan politik parti pembangkang yang bertopengkan slogan 'Kerajaan Berkebajikan'," ujarnya.

Sementara itu, Pengerusi Badan Bertindak Penduduk Selayang Heights, Adnan Ahmad berkata, penduduk mula rasa kecewa terhadap kerajaan negeri yang dilihat tidak serius dalam menepati janji.

" Tunaikanlah janji ketika manifesto pilihanraya lepas," katanya.

Sebelum itu, Adnan menyerahkan memorandum kepada Sohaimi bagi menuntut hak mereka berhubung pemberian air percuma yang 'ditaburkan' dalam manifesto pada pilihan raya ke- 12 pada tahun 2008.

Sebelum ini lima kawasan berbeza menyatakan tuntutan sama iaitu penghuni Apartment Mentari Court, Bandar Sunway;  Apartment Vista Lavender, Kinrara Puchong; Apartment Angsana Bandar Mahkota Cheras; Apartment Putra Perdana, Puchong; dan Flat SPNB Taman Medan Chahaya PJS2.

Sumber KLPOS~GERAKAN ZIONIS (ISRAEL) DAN MISSIONARI KRISTIAN~Sejarah ringkas Bani Israel

Bangsa Yahudi merupakan pendokong utama fahaman zionis semenjak zaman kelahiran Nabi Isa lagi. Yehuda merupakan gelaran asal bagi orang Yahudi. Walaubagaimanapun, sebutan Bani Israel adalah yang kerap digunakan dizaman lampau serta didalam Al-Quran. Golongan Yahudi sangat suka membangga diri terhadap semua bangsa selainnya.
Mereka ini merupakan bangsa yang istimewa di kalangan semua manusia yang diciptakan Allah s.w.t. begaimana telah berfirman didalam Surah Al-Baqarah ;
"Hai Bani Israel, Ingatlah akan nikmat-Ku yang telah telah Aku anugerahkan kepadamu, dan ingatlah bahwasanya Aku telah melebihkan kamu atas segala umat"
{Al-Quran; Al-Baqarah 47}
Apabila Nabi Isa a.s membawa ajaran Allah sebelum kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, beliau telah berdakwah khusus untuk bangsa Israel. Meskipun begitu, terdapat ramai Nabi Allah yang diutus selain Nabi Isa. a.s Tidak hairanlah jika bangsa Yahudi menerima Nabi yang paling ramai diantara puak dan bani arab yang lain. Atas itulah bangsa Yahudi mendakwa mereka merupakan bangsa yang "terpilih".
Mereka sebenarnya silap sedangkan merekalah bangsa yang paling ramai membunuh para Nabi terdahulu (seramai 300 dibunuh), berbanding bani arab yang lain. Apabila Nabi Isa a.s berdakwah kepada Bani Israel, mereka berniat untuk membunuh Nabi Isa sendiri. Hinggalah Allah telah mengangkat Nabi ke langit untuk meyelamatkan beliau dari dibunuh.
Pembunuh itu mendakwa telah membunuh Nabi Isa dan di Salibkan pada tiang berpalang, kerana lemparan fitnah yang di dakwa oleh golongan ekstremis Yahudi. Mereka telah memfitnah Nabi Isa sebagai anak tuhan (anak Allah). Walaubagaimanapun pembunuh itu sebenarnya telah membunuh orang lain yang hampir menyerupai Nabi Isa. Kesan dari tindakan ini telah mewujudkan ajaran baru di takrifkan sebagai Kristian Yahudi.
Mereka cuba membunuh Nabi Isa kerana untuk menyembunyikan kebenaran catatan Taurat dan Injil menyebut akan lahir seorang Nabi yang bukan berbangsa Yahudi dan berdakwah untuk seluruh manusia. Nabi ini berasal dari puak Bani Hashim yakni, baginda Nabi Muhammad s.a.w.
Mereka tidak dapat menerima hakikat bahawa Bani Israel akan dipimpin oleh oleh seorang bangsa Arab. Keangkuhan mereka menyebabkan Bani Israel cuba membunuh Nabi Isa a.s. Dengan cara itu mereka dapat menyembunyikan kebenaran Islam serta pengganti Nabi Isa iaitu Nabi Muhammad s.a.w. Tetapi mereka tetap angkuh untuk tidak menyembah Nabi yang selain dari bangsa Israel.
Dan mereka akan menghalang manusia menganut agama baharu yang dikenali Islam. Akhirnya setelah ketiadaan Nabi Isa, paderi-paderi Yahudi yang dikenali sebagai Rabbi, telah mengubah fakta dan kandungan sebenar kitab Taurat dan Injil. Kemudian Bani Israel telah mendakwa Nabi Isa Al-Masih sebagai anak tuhan dan Mariam sebagai Ibu tuhan. Allah pula pula sebagai bapa tuhan.
Nauzubillah, Yahudi laknatullah. Akhirnya Bani Israel ini telah mengkhianati Nabi Isa dan derhaka kepada ajaran Allah. Bahkan mereka menuduh Nabi Isa a.s kufur dan hina. Manakala ibunya Mariam dituduh berzina. Walaubagaimanapun Al-Quran tetap mengangap Mariam suci kerana kelahiran Nabi Isa adalah mukjizat yang diturunkan Allah.


Zionis & Kristianisasi
Kitab ajaran Yahudi; Talmud adalah tonggak utama fahaman ideologi Zionis bagi memerangi Islam. Kitab ini adalah dikhususkan bagi bacaan orang Yahudi manakala yang lain tidak dibenarkan. Antara kandungannya menyebut bahawa Nabi Isa di dakwa sebagai Yeshuah .
Yeshuah juga dikenali sebagai Jesus Christ bagi orang Kristian bukan Yahudi. Darah yang keluar menerusi tangan yang disalib merupakan darah "penyelamat" suci untuk ke syurga . Agama Yahudi ini hanyalah dikhususkan untuk bangsa Yahudi sahaja, bangsa yang bukan berdarah Yahudi tidak pula dituntut. Mana-mana bangsa yang bukan Yahudi digelar 'Goyim' .
Walaupun istilah ini digunakan untuk membezakan bangsa Yahudi dan bukan Yahudi, ia lebih menjuruskan kepada kaum sasaran untuk disesatkan. Harta Goyim adalah milik bagi orang Yahudi. Tetapi harta orang Yahudi tetap dimiliki Yahudi. Goyim berperanan untuk berkerja dibawah Yahudi samada sebagai pengikut atau hamba.
Orang Yahudi berhak membuat penipuan kepada Goyim demi kepentingan mereka sendiri. Mereka juga telah mendakwa sebagai bangsa yang dipilih tuhan untuk memerintah bangsa lain di seluruh dunia .

Ajaran Kristian Yahudi adalah berbeza dengan Kristian Goyim. Ajaran Kristian Yahudi didakwa ajaran yang asli manakala penganut Kristian Goyim didakwa penyembah berhala . Kitab Injil atau Bible bukannya ditulis oleh Nabi Isa sendiri. Ia ditulis oleh Rabbi yang dikenali sebagai John, Luke, Matthew dan Mark . Pendapat ini dikukuhkan lagi menerusi catatan bahawa tidak wujudnya sebarang Kitab Injil yang benar dari Nabi Isa sendiri.

Berdasarkan rumusan ini fahaman Zionis bermula dari catatan Talmud sendiri. Apabila golongan Goyim menganut agama Kristian, unsur zionis telah diserap secara halus sebagai propaganda Yahudi. Akhirnya para pendita Yahudi telah telah membuat kesimpulan bahawa ajaran Kristian adalah bertujuan untuk menyesatkan dan memurtadkan umat Islam.


Gerakan Missionari dan Kristianisasi
Pada kurun ke -17 beberapa buah negara Kristian telah mengambil inisiatif untuk mengadakan perhimpunan muktamar bagi memerangi pengaruh Islam. Muktamar Kristianisasi di wakili oleh pelbagai bangsa dan negara. Pada pertengahan kurun ke -20 Majlis Kristian Antarabangsa telah bergabung dengan Majilis Gereja Antarabangsa demi matlamat Kristianisasi.
Resolusi pengkristianan telahpun berlaku di negara- negara Islam. Antaranya, pembukaan sekolah Kristian bagi kanak-kanak muslim. Melalui ini mereka dapat menyerapkan unsur-unsur barat bermula dari anak kecil. Institusi pendidikan tinggi juga merupakan boleh menjadi saluran penyebaran halus ideologi barat.

Manakala pekerja dan majikan asing semakin ramai melabur di negara Islam. Tetapi sesiapa yang bekerja dibawahnya terpaksa akur dengan beberapa peraturan-peraturan yang bertentangan dengan Islam. Antara prasyarat yang paling lazim ialah melarang pekerja wanita memakai tudung ditempat kerja. Akibat kelalaian pemimpin, terdapat pekerja majikan bukan Islam melarang mengerjakan solat.

Ini semakin keterlaluan apabila majikan Islam sendiri melarang untuk mengerjakan solat sedang mereka berdiri di negara 'Islam'. Ada tali barut dan pengkhinat agama yang bersekongkol dengan musuh Islam lalu membiarkan masalah ini berlaku. Terdapat pula golongan yang bertopengkan muslim yang mukmin tetapi mempunyai niat yang salah sehingga mempengaruhi sahabat handai murtad yakni keluar Islam.

Saudagar asing yang bukan Islam kini telah membuka kelab-kelab esklusif, bar, pusat hiburan dan pusat riadah untuk menarik orang Islam datang masuk dan bergelumang dengan dosa. Ini pernah berlaku kepada seorang pelawat yang ingin masuk ke pusat riadah untuk berenang. Pemiliknya mensyaratkan supaya pelawat yang hendak masuk mestilah menggunakan pakaian renang yang diperkenalkan barat. Satu perkara yang bertentangan didalam ajaran Islam ialah mendedahkan aurat dan tubuh badan.

Bar yang disediakan dipenuhi arak kepada pengunjungnya . Manakala disko dipenuhi ramai tetamu yang menari didalam suasana suram bersertakan pergaulan lelaki dan wanita yang sangat bebas. Pengunjungnya akan dilayan oleh pelacur untuk perkhidmatan seks. Dari masalah arak hinggalah kewujudan kelab malam telah menjadikan pelacuran sebagai 'industri bersama'.

Para missionari pula telah mempelajari bahasa Arab dan Al-Quran bagi memutarbelit fakta yang terkandung didalamnya. Ini telah mewujudkan fahaman yang menyimpang sehingga kewujudan ajaran sesat seperti Syiah yang memuliakan Saidina Ali, cucu Nabi Muhammad s.a.w. Penyelewengan ini menular di negara-negara Arab.

Tatkala ini menyebabkan perselisihan fahaman Islam sehingga menjadi persengketaan hangat. Ini membuka peluang musuh Islam untuk melaga-lagakan umat Islam.

Perkara ini pernah berlaku di Mesir apabila padri Zwimmer yang terlibat dalam gerakan Missionari yang fasih berbahasa Arab menyamar sebagai pelajar jurusan agama di Universiti Al-Azhar di Kaherah. Beliau telah menyebarkan risalah yang mengelirukan sehingga mewujudkan persilihan dan fitnah keatas umat Islam.

Begitu juga paderi Henri Lamens yang berjaya melakukan tugasan sama di Syam, Syria. Kegemparan ini telah berlaku pada tarikh 1919 Masihi . Serangan komunikasi media juga merupakan gerakan untuk mebaratkan negara-negara Islam. Mereka telah menunjukan kisah dan drama 'swasta' dengan mengagungkan peradaban barat.

Hari ini terbuktilah ceritera yang ditayang dimedia dipenuhi dengan tayangan filem barat yang menganjurkan seks bebas, keganasan dan tahyul yang melampau. Tidak cukup dengan filem yang ditayangkan, iklan juga mempengaruhi penonton untuk pergi melihat sendiri dan datang ke tempat yang dianjurkan seperti mana taman tema yang meyediakan pusat hiburan bebas bersama judi dan kasino haram.


Objektif Zionisme melalui Kristianisasi
Para orientalis telah membawa budaya barat kedalam negara Islam. Tujuan utama mereka ialah menghapuskan amalan Islam dalam setiap orang Islam. Melalui media mereka telah menunjukkan filem sebagai wira bangsa dan mempengaruhi penonton supaya mencontohi apa yang di pertontonkan.

Sehinggalah penonton Islam itu lali melihat adengan yang berulang kali seperti babak memegang tangan hinggalah adengan peluk cium yang haram. Bagi penonton yang lemah imannya akan mengaggap ia perkara biasa dan mecubanya pula. Maka tergugat pula aqidah bangsa kita.

Usaha bagi mencabut aqidah umat Islam ditambah dengan penemuan sains seperti Teori Darwin .Manakala falsafah Marxist telah melahirkan ideologi Atheis iaitu fahaman yang langsung tidak mempercayai kewujudan Tuhan. Teori Mantiq pula berasaskan logik semata-mata. Melaui falsafah sedemikian, mereka bukan sahaja mengenepikan kewujudan asal manusia dari keturunan Adam bahkan kebenaran Al-Quran.

Perpaduan utuh umat Islam kini semakin retak menanti belah. Hanya sedikit perselisihan faham sahaja menyebabkan masalah diperbesarkan barat. Seperti yang berlaku perpecahan umat Islam seperti konfrontasi Kuwait dan Iraq. Pencerobohan tentera Iraq ke negara Kuwait telah menambah campur tangan Amerika sehinggalah perang berlaku.
Sepatutnya perselisihan faham ini perlu diselesaikan bersama, kerana musuh Islam senantiasa mencari peluang bagi melaga-lagakan umat Islam . Manakala usaha memburukkan Islam giat dijalankan diseluruh dunia. Ini juga bertujuan untuk menyekat penyebaran Islam di seluruh pelusuk dunia.

Apabila sebut sahaja mengenai pengganas, mereka akan menuding terus terhadap orang Islam. Mereka telah menutup kebaikan Islam melalui propaganda yang menuduh orang Islam itu mundur dan berkonsepkan pengganas. Usaha ini dapat dilihat melalui filem barat yang menayangkan keganasan Islam melalui pelakon kristian sendiri .

Mereka juga prejudis dalam media pendidikan yang menuduh bahawa Islam disebarkan secara paksa bersama pedang. Penawanan Israel di kota suci Baitul-Maqdis bermula apabila pihak barat memecahbelahkan umat Islam. Orang-orang yahudi telah menubuhkan sekolah yang berunsurkan semangat kesukanan dan toleransi diantara Yahudi dan Islam.
Mereka berjaya menghilangkan perasaan syak wasangka di padang sukan dari pandangan umat Islam. Kelalaian inilah menyebabkan pelajar Islam menerima lebih ramai kemasukan orang Yahudi dan menambahkan lagi kegiatan ekonomi Yahudi. Sehinggalah umat Islam telah kehilangan kuasa memerintah ditanah sendiri seperti penindasan erjim Zionis di Palestin pada hari ini.

Kristianisasi melalui Orientalis Fahaman orientalis merupakan gerakan bagi mempelajari ilmu-ilmu, peradaban, kebudayaan dan ketamadunan Islam. Dengannya mereka dapat mengenal pasti sejauh mana mentaliti, hala tuju, kecemerlengan dan kekuatan Islam.
Obektif utamanya ialah untuk membendung kekuatan Islam di satu pihak. Ia dijalankan semenjak kejatuhan Empayar Turki Uthmanniyah apabila revolusi Mustapha Kemal "Attaturk" telah membawa ideologi baru agar masyarakat setempat berpandukan kejayaan pemodenan barat. Kesannya dari fahaman ini, warisan Islam di tanah para anbiya telah dipisahkan antara agama dari kehidupan.
Jelaslah bahawa ini merupakan muslihat misionari untuk mejatuhkan pengaruh Islam di Eropah. Muslihat Mustapha Kemal berhasil apabila beliau telah memerintah secara kuku besi dan melemahkan akidah rakyatnya. Rahsia Mustapha Kemal telah diketahui bahawa beliau berdarah Yahudi meskipun ibunya hanya seorang arab muslim.

Kesedaran rakyat Turki terlewat kerana Turki kini telahpun menjadi negara Islam yang sekular . Setelah jatuhnya Empayar Uthmaniyah di Turki, para Orientalis telah mensasarkan negara-negara mundur di Asia Tenggara. Di samping perluasan kuasa, secara tidak langsung mereka menguasai masyarakat setempat. Orientalis juga telah berusaha mencedok hasil bumi.
Ia di lakukan semasa penjajahan ke wilayah baru seperti yang berlaku di tanah Melayu sendiri. Pihak Inggeris telah mengeksploitasi sumber galian secara tidak sah lalu membawanya pulang ke negaranya sendiri. Manakala rakyat kita tidak mendapat apa-apa faedah langsung.
Penjajahan Inggeris di tanah Melayu telah membuka cawangan baru bagi memperluaskan pelbagai bentuk jajahan baru kristian. Ia terbukti dengan pembukaan kedai arak dan judi. Inggeris telah memasang perangkap dengan menggunakan kuasanya untuk memerdekakan tanah Melayu.

Tetapi, pemerintah di tanah Melayu telah dikenakan perundangan British ditanah Melayu. Akibatnya, perundangan Islam tidak lagi digunakan. Ini menunjukkan mereka para penjajah menyekat tuntutan hukum Islam yang mahu kita laksanakan. Akhirnya negara kita sendiri telah menuju kearah masa depan 'sekular' yang cerah.
Adalah tugas kita sebagai orang Islam untuk bertindak kerana apabila perundangan Islam tidak dilaksanakan, perundangan sekularlah yang pasti muncul. Sebenarnya perundangan syariah (hudud) boleh dibuat di Malaysia.

Perjuangan Kebenaran Agama Islam
Begitupun usaha untuk memburukkan Islam, perjuangan menaikkan syiar Islam mestilah diteruskan. Islam memerlukan nafas yang baharu untuk semua umatnya. Adalah penting bagi umat Islam mengkaji semula kesucian Al-Quran kerana Islam adalah agama yang diterima Allah.

Agama Islam adalah disifatkan sebagai kesinambungan agama nabi-nabi terdahulu termasuklah Kristian sendiri. Ini berdasarkan Taurat dan Injil sendiri meskipun telah diolah semula oleh Padri Yahudi dan Vatican. Masih terdapat lagi ayat yang boleh ditafsirkan Islam itu sebagai agama kesinambungan Kristian yang mesti dilaksanakan.
Menurut kitab Bible ;

"Humans all spoke one language at one time. These humans were trying to build a tower to see God. God Warned them to cease building the tower, yet they disobeyed God and continued to build the Tower"
{ Old Testament; Genesis 11:1}

Ayat yang menarik perhatian saya ialah ayat yang pertama bermaksud; Tatkala kesemua manusia (beribadat) menggunakan satu bahasa dan masa". Ini secara tidak lansung merujuk keatas agama Islam yang hanya memfokuskan ibadah dalam bahasa Al-Quran sahaja. Tiada satupun agama lain yang memfokuskan penggunaan satu bahasa ibadah selain Islam.
Terdapat lagi sebuah ayat lagi yang menyebut;

"For then will I turn to the people a pure language, that they may
 all call upon the name of the Lord, to serve him with one consent."
{Old Testament; Zephaniah 3:9}
Berdasarkan ayat ini, Tuhan (Allah) akan menghalatujukan ibadah dalam satu bahasa (Arab Al-Quran) DAN satu arah (Kaabah). Ini boleh dilihat sebagai kesilapan pemutarbelit penulis Injil kerana "terlepas dari penapisan" yang dibuat sebelum ini.

Jelaslah ini merupakan sandiwara yang bermula oleh Padri Yahudi sendiri. Tetapi amat pelik mengapa Kristian bukan Yahudi amat rapat dengan Kristian Yahudi dalam memerangi Islam. Dari segi fahaman agama mereka, Kristian bukan Yahudi amat menyanjungi Al-Masih, tetapi bagaimanakah mereka boleh menerima Kristian Yahudi sebagai rakan karib yang pernah menghina dan membunuh Al-Masih sendiri?. Wallahu'a'lam.

Kebangkitan Islam yang semakin tenggelam, memerlukan masa pemulihan yang amat panjang. Pendakwahan Kristian terhadap Islam mesti disekat kerana Kristian sebenarnya bertujuan untuk mengkafirkan orang Islam. Persediaan ini perlu diambil bermula dari sekarang tanpa melengahkan masa lagi. Firman Allah;

"Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras memusuhi orang-orang beriman ialah orang-orang Yahudi dan golongan musyrik'
{ Al-Quran; Al Ma'idah 82 }

Berhati-hatilah dengan golongan yang bermuka -muka untuk mengkafirkan kita secara tidak sedar. Mereka mempunyai perlbagai cara untuk memutarbelitkan agama Islam. Mungkin mereka ingin bertanya dan belajar tentang agama atau menunjukkan kebaikan agama mereka. Walaubagaimanapun misi mereka ialah memurtadkan umat Islam.

Penulis ingin menasihatkan supaya bersama-samalah kita melihat dan membaca kandungan Al-Quran. Sebaik-baiknya membaca bersama tafsiran yang menarik. Kemudian kita perlu mengkaji kitab Injil untuk dibandingkan. Tidaklah haram untuk memegang Injil selagi kita mencari kebenaran Islam.

Ingatlah usaha pendakwah kita yang ingin dilaksanakan sebelum kita terlewat diakhir zaman.

~MOH KITA BANTU KAMAL AFFENDY~

Mari bantu Kamal Affandi Hashim untuk terus bercakap 

Masih ingatkah lagi korang dengan figura yang bernama Kamal Affandi Hashim? Individu ini sangat popular dengan program pencegahan jenayah. Bila nak raya je, Kamal Affandi pasti muncul di kaca TV memberikan nasihat mengenai pencegahan jenayah seperti rompakan, kecurian dan sebagainya. Tapi, kami menerima khabar sedih mengenai Kamal Affandi Hashim. Beliau kini menghidap Arteriovenous malformation yang secara ringkasnya menrujuk kepada urat saraf ekstra dalam otak sehingga mengganggu fungsi otak.

Kamal Affandi Hashim
 

Kamal Affandi Hashim menghidap penyakit dalam otak

“Kalau incase kepala saya meletup, halalkan semua saudara ku,” ujarnya dalam gurau.

“Bro, boleh jangan cakap macam itu. Bro akan selamat, bro tahukan saya memang pakar dalam gerak hati. Jadi saya kata, InsyaAllah tidak akan berlaku kejadian buruk,” balas saya.
Saya kemudian mengajukan soalan berikut …

“AVM itu apa?”

“Arteriovenous malformation. Ringkasnya, ada urat ekstra dalam kepala saya dan urat itu mengganggu fungi koordinasi otak. Urat itu ada dalam kepala sejak lahir tetapi tidak disedari. Sekarang ini sesekali saya tidak mampu mengawal pergerakan tangan kanan, selalu berasa sakit kepala,” jelasnya.

Klik di sini, jika ingin mengetahui maklumat terperinci berhubung AVM.

Sahabat saya itu, individu banyak berjasa kepada ramai.

Setakat ini dia masih pertah berkata-kata dan tidak lekang dengan lawak jenaka biarpun antara kesan AVM, jika tidak dirawat secepat bakal menganggu sistem komunikasinya. Untuk rekod, sebelum ini, dia sentiasa sibuk menjelajah negara, dijemput memberikan ceramah berhubung pencegahan jenayah kepada masyarakat tanpa mengira tempat, bangsa dan agama.

Pagi tadi saya terbaca status di Facebook anak kepada anggota polis itu.
“Dear friends, I have AVM on my left brain. My treatment plan with CyberKnife which will cost RM41,820 were to start on Monday and the surgery on Wednesday but I would have to postpone it as my...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...