Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Tuesday 2 October 2012

~Pesanan Tun Siti Hasmah~
Radio TRAXXXfm (RTM) di Wisma Radio Angkasapuri telah membuat temubual eksklusif 30 minit bersama Tun Siti Hasmah, 86, isteri kepada Perdana Menteri paling lama memerintah dalam sejarah di Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad.


Beliau berkongsi pengalamannya ketika Dr. Mahathir menerajui negara dan berhadapan beberapa krisis yang sangat kritikal ketika itu iaitu krisis mata wang dan politik pada tahun 1998, dipecat dari UMNO pada tahun 1969 dan ketika mengumumkan untuk bersara dari politik sekaligus meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri pada 2002.


Kita ikuti beberapa pesanannya yang ditujukan kepada isteri-isteri pemimpin masyarakat apabila berhadapan dengan situasi-situasi tertentu :
  • Sentiasa tenang dan gigih menyokong suami semasa menghadapi situasi kritikal.
  • Jangan menambah tekanan terhadap suami yang sedang menghadapi sesuatu krisis dengan mencampuri atau bertanyakan yang bukan-bukan terhadap perkara itu.
  • Penting untuk memastikan sebarang krisis yang dihadapi suami mereka dapat ditangani sewajarnya.
  • Bila suami ingin memperkatakan mengenai krisis yang dihadapinya kepada kita, pastikan kita mendengar apa yang suami mahu perkatakan.
  • Prihatin dan sentiasa berhati-hati agar anak2 juga memahami situasi yang berlaku.
  • Jangan mendiskriminasi anak-anak yang sedang membesar dengan mempunyai sifat pilih kasih dalam keluarga.
  • Ibubapa juga, semestinya perlu kerap meluangkan masa dengan anak-anak.


Walaupun nampak simple, tetapi sudah semestinya apa yang diperkatakan oleh Tun Siti Hasmah itu sangat bermakna buat dirinya. Sepanjang menjadi isteri kepada pemimpin utama negara pada masa itu, beliau tidak nampak dikritik atau digossipkan dengan pelbagai perkara yang menjelekkan oleh 'musuh politik' suaminya.


Semoga beliau panjang umur dan terus sihat...... 


 

~Isu tanah 30 ekar ~

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar menyelar tindakan anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Sue Lim yang semakin menampakkan kebodohannya apabila ‘banyak bercakap’ mengenai isu tanah udang 30 ekar yang dimilikinya.

Noh berkata tindakan yang diambil oleh Sue Lim dengan membangkitkan isu tersebut jelas membuktikan beliau tidak mengetahui mengenai proses permohonan tanah.


Noh Omar
“Saya nampak apabila ADUN DAP tersebut makin banyak bercakap, semakin menampakkan kebodohan beliau sebagai pemimpin,” ujarnya.

Noh meminta supaya Sue Lim memahami betul-betul proses permohonan untuk mendapatkan pemilikan tanah sebelum membuka mulut dan menampakkan kelemahan diri sendiri.

“Untuk mendapatkan tanah, pertama sekali mestilah perlu memohon, selepas mohon, masuk ke jawatankuasa tanah, selepas jawatankuasa dah lulus, baru masuk mesyuarat exco. Exco lulus, baru keluar borang 5A,” katanya.

Selain itu Noh turut mencabar Sue Lim supaya menyemak semula bila tarikh EXCO meluluskan permohonan pemilikan tanah beliau.

“Saya cabar ADUN Sekinchan supaya membuka semula fail dan tengok bila EXCO meluluskan permohonan tanah saya tersebut,” katanya lagi.

Noh menjelaskan permohonan tanah diluluskan oleh mesyuarat EXCO kerajaan negeri pada 8 Mac 1995 sedangkan beliau menjadi calon Ahli Parlimen pada April 1995.Ng Sue Lim
“Lebih banyak beliau bercakap mengenai tanah tersebut, lebih banyak menampakkan kebodohan diri sendiri kerana projek tanah udang ini sudah berjalan sejak 16 tahun dahulu,” katanya.

Terdahulu, Sue Lim mempertikaikan mendakwa Noh berbohong berhubung pemilikan tanah seluas 30 hektar yang menjadi tapak untuk projek penternakan udang.

Sue Lim mengemukakan dokumen yang didakwa membuktikan bahawa pemilikan tanah Noh ke atas tanah di Tanjung Karang itu hanya didaftarkan selepas menteri tersebut menjadi MP kawasan berkenaan pada 1995.

Hari ini, Sue Lim sekali lagi menasihati Noh agar tidak lari daripada isu pokok mengenai pemilikan tanah dan bukannya mempersoalkan kelulusan mesyuarat EXCO dan Borang 5A bagi tanah tersebut.

“Tidak perlu mengeluarkan banyak kenyatan seperti yang telah dilakukannya. Saya tidak mahu menampakkan kebodohan dan kelemahan diri sendiri seperti beliau. Cukuplah dengan apa yang saya sudah jelaskan sebelum ini,


dipetik dari sumber : http://durhakaderhkala.blogspot.com/2012/10/isu-tanah-30-ekar-sue-lim-tampak-bodoh.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...