Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Tuesday 3 September 2013

PANAS !!! APA KATA HARAKAH TENTANG KENAIKKAN HARGA MINYAK

Entah la memang lawak betul paper harakah ni ada ke patut Harakah Bil 1870 (23-25 Ogos 2013) pada halaman N6 melaporkan harga minyak dunia naik akibat krisis di Mesir. So Penulis Harakah dah tahu tapi kenapa macai-macai PAS dan Pakatan tak habis-habis salahkan Kerajaan BN?

Ini ada satu mesej Keris nak kongsi dengan pembaca :

Dari Fadhil Aizat :

mohon tumpang lalu kisah pasal kenaikan harga minyak(Copy dari member):

Kenapa kerajaan kurangkan subsidi minyak sebanyak 20 sen?

Jika berlaku perang, selalunya negara membangun seperti Malaysia akan mengadakan plan fiskal / easing economy iaitu langkah mengurangkan perbelanjaan kerajaan utk mengawal nilai matawang. Contohnya pengurangan subsidi minyak seperti malam ini dan semalam nilai RM naik 3 mata berbanding USD.

Index barangan pengguna juga naik kerana kebanyakan product utama pengguna dunia seperti makanan, minuman dan ubatan datang dari company USA. Bila perang berlaku, semua permintaan bertambah dari retail product hingga ke pasaran komoditi. Pasaran saham akan goyang dan pasaran komoditi akan naik. Ekonomi dunia jadi tidak stabil.

MUNGKIN pengurangan subsidi minyak ini antara persediaan kerajaan jika ekonomi dunia jadi tak stabil angkara perang USA dengan Syria. Sekadar pandangan. Wallahualam.

*Lihat dunia dari mata burung, bukan dari bawah tempurung.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...