Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Friday, 4 January 2013

GEMPAR!!!RUMAH IBADAH DI ROBOH LAGI!!!

Apa ke heinya yop,sampai nak roboh2 rumah ibadah kaum lain,bukan apa islam tak ajo pon sampai nak roboh2 rumah ibadah agama lain.Kan Malaysia ni mengamalkann kebebasan beragama..Hee layan je lar citer bawah ni..

KLANG - Penganut Hindu dan Buddha di sini, menggesa pihak bertanggungjawab memindahkan kuil dan tokong yang bakal dirobohkan ke satu lokasi sesuai bagi memudahkan mereka melakukan upacara keagamaan.

Pengerusi Penganut Hindu Kuil Sri Aptoram Kaliamman, Ho Kevin Raj berkata, pihak berkaitan ada mencadangkan Kuil Sri Aptoram Kaliamman dan Tokong Hai Teng Kong dipindahkan ke kawasan perindustrian di Telok Gong.

Bagaimanapun, menurutnya, penganut menolak cadangan itu memandangkan lokasinya tidak sesuai apatah lagi ia adalah kawasan perindustrian yang sibuk.

“Selain itu, kawasan itu juga agak jauh. Lebih-lebih lagi sekitar 60 peratus penganut Hindu dan 40 peratus Buddha tinggal di kawasan ini.

“Malah ramai penganut ini tinggal di Flat Pendamar Indah 2 yang terletak berhadapan dengan dua rumah ibadat berkenaan,” katanya berhubung bantahan yang diadakannya bersama kira-kira 100 penganut Hindu dan Buddha, di pekarangan kuil.

Beliau berkata, isu pemindahan itu berlarutan agak lama malah sebelum ini pernah mengadakan bantahan hampir sama.

Namun kali ini, dakwanya, pihaknya ada menerima surat berkenaan notis mahkamah bertarikh 31 Disember lalu yang meminta tanah kawasan itu dikosongkan selain dua rumah ibadat itu dirobohkan.

“Malahan dua tahun lalu, pihak berkenaan juga mencadangkan ia dipindahkan ke tanah kosong bersebelahan, kira-kira 20 meter dari lokasi asal.
Bagaimanapun hingga kini tiada jalan penyelesaian,” katanya.

Menurutnya, seorang Exco pernah ditemui dalam menyelesaikan isu itu namun hingga kini beliau dipercayai gagal memberi kata putus.

“Oleh itu, kami harap Kerajaan Negeri dan pihak berkenaan dapat membantu kami menyelesaikan isu ini. Carilah tapak yang sesuai demi kebaikan penganutnya,” katanya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...