Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Friday, 8 March 2013

Misuari dendam dengan Malaysia?
Nur Misuari dalam kenyataan terbarunya tidak dapat menyembunyikan lagi dendam kesumatnya pada Malaysia bila membuat kenyataan 2,000 kaum Tausug Selatan Filpina akan dihantar untuk ‘reinforce’ pasukan penceroboh mereka yang terkepung, dihujani peluru dari setiap sudut dan membilang detik bilakah akan gugur di bumi Sabah kini.

Sementara itu media Filipina pula memetik kenyataan seorang pemimpin MNLF 10,000 Tausug, majoriti kombatan MNLF akan dikerah membantu gerombolan mereka yang tersepit di pantai Timur Sabah kini. Soalnya adakah mereka mempunyai kekuatan yang didakwa atau sekadar retorik semata-mata.
Elok kita imbau semula sejarah MNLF. Ianya diasaskan oleh Prof. Nur Misuari, seorang pensyarah Universiti Manila setelah tercetusnya peristiwa Jabidah Massacre di Pulau Corrigedor Luzon pada tahun 1968. Dalam peristiwa itu lebih kurang 200 pemuda Tausug mati dibunuh kerana enggan mematuhi misi menyerang Sabah. Ekoran itu,  berlaku penentangan secara mengangkat senjata di Selatan Filipina menentang kerajaan(GRP). Misuari mengetuai MNLF yang disokong oleh kesemua etnik Islam yang lain.
Diakhir 60an dan 70an ratusan ribu umat Islam terkorban dan ramai melarikan diri ke Sabah. Kedatangan mereka tahun 70an diiktiraf oleh UNHCR dan mereka diberi status pelarian. Oleh itu beb. pusat perlindungan dibuka di Sabah, antaranya di Kinarut. Pada era 80an mereka yang datang ke Sabah dikategorikan Penghijrah ekonomi bila perang telah reda.

Misuari tidak lama berjuang bersama pengikutnya. Dia lari mendapatkan suaka politik di Arab Saudi dan Libya. Beliau hanya sekali sekala pulang secara sulit menemui pengikutnya di Selatan Filipina melalui Sabah. Di Jampiras Sandakan ada sebuah bot laju khas dengan injin kuasa tinggi untuk pengikutnya membawanya pulang secara rahsia. Kemudian dia pulang lagi ke Saudi.

Perjanjian Tripoly 1976 Pres. Marcos/Misuari tidak pernah dihormati oleh Manila. Hanyalah Peace Agreement antara MNLF/Pres. Fidel Ramos berjaya dan sebagai ganjaran Misuari di beri jawatan Gabenor ARMM. Perkembangan ini sebenarnya melemahkan MNLF. Ramai kombatannya sudah menggantung senjata dan sebahagian kecil saja diserapkan dalam Polis(PNP).

Sebab itulah setelah gagal pemberontakan Misuari 2001, jumlah yang setia padanya makin mengecil sekitar 1,000 anggota bersejata. Mereka diserang  oleh ATF tahun 2004-2007 tetapi kurang berupaya melawan. Sejak Misuari ditahan, MNLF berpecah kepada 4 kumpulan.

Apakah hubungan MNLF dengan Kump. Abu Sayyaf(ASG). Memang betul ASG ditubuhkan oleh Abdul Razak Janjalani, bekas pemimpin MNLF kerana tidak puashati dengan Misuari tetapi mereka semua satu kaum dan ada talian keluarga. Kumpulan Misuari turut membantu ASG jika diserang ATF, begitu juga sebaliknya. Salah satu ‘hallmark’ atau ciri khas ASG ialah penggal kepala ATF yang ditawan. Mereka tidak dijadikan tebusan tetapi disembelih terus. Hal ini banyak diceritakan ATF semasa saya bertugas di Filipina dulu.

Cara inilah yang telah menimpa peg/anggota kita di Semporna baru-baru ini. Jadi tidak mustahil ada elemen ASG bersama dalam kumpulan penceroboh itu. ASG cekap dan berpengalaman perang gerila, mengumpan musuh mereka dan membunuh dengan kejam. Kalau kita melawat hospital tentera di Kem Navaro, Zamboanga, kita akan melihat ramai askar cacat dan makan gaji buta kerana bertempur dengan ASG. Meskipun 1 komp tentera US ditempatkan di Zamboanga untuk membantu GRP dari teknikal/nasihat tapi ASG masih tercokol dan masih merbahaya sungguhpun pemimpin dan ahlinya mati silih berganti.
Oleh itu dakwaan 10,000 ahli MNLF bersenjata untuk ke Sabah hanyalah GSPS mereka. Tetapi jangan lupa mereka handal bertempur secara gerila di laut dan pulau-pulau kecil. Mereka biasa perang secara gerila dan tahu risiko bila perang terbuka dengan jumlah yang didakwa ramai itu.

No comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...