Pages

Moh Follow ANAK JATI MALAYA

AMARAN ANAK JATI MALAYA

~Penulisan, foto, grafik dan lain-lain imej yang dipaparkan dalam blog ANAK JATI MALAYA ini adalah merupakan pandangan peribadi sebagai rakyat Malaysia yang bebas bersuara dan tidak mewakili mana-mana pihak

~Pengurusan blog tidak akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan, kerugian, kelemahan dan ketidakpuashatian mana-mana pihak yang bakal terjadi disebabkan artikel yang disiarkan di sini.
Terima Kasih.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║▌║█
© ΘRIGINAL AJM PRΘFILE
✔ Verified Θfficial by BLOGGER
© Profile Θriginal & Θfficial®
Real ██████████ 1ΘΘ%

Saturday, 16 March 2013

Terkini !!! KG Melayu akan dilenyapkan jika...Trend warga asing membeli atau mendiami taman perumahan baharu yang dibina pemaju di kawasan perkampungan Melayu dibimbangi akan menyebabkan kawasan tersebut lenyap secara perlahan-lahan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Bahang, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya (gambar) berkata, keadaan itu berlaku berikutan dasar Kerajaan DAP Pulau Pinang yang membenarkan pemaju membina rumah-rumah mewah di celah-celah perkampungan Melayu.

Menurutnya, meskipun jumlah warga asing terbabit tidak diketahui namun perkara itu jika dibiarkan berterusan akan menyebabkan orang Melayu terutama generasi muda berhijrah kerana tidak mampu membeli rumah berikutan harganya yang terlalu tinggi.

"Memang orang kampung tidak mampu membelinya termasuk pasangan muda yang baru berkahwin dan akhirnya mereka terpaksa berpindah.

"Kalau gaji mereka RM10,000 sebulan sekalipun, tidak mungkin mereka mampu memiliki rumah teres yang berharga paling rendah RM500,000. Sudah ada orang luar (warga asing) masuk ke sini dan membelinya," dakwanya.

Beliau ditemui pemberita dalam program Sepetang Bersama ADUN Teluk Bahang anjuran Tenaga Nasional Berhad (TNB) di sini hari ini.

Yang hadir sama, Pengurus Besar TNB Pulau Pinang, S. N. Mohandass.

Hilmi memberitahu, beliau bimbang fenomena itu seolah-olah sengaja dirancang Kerajaan DAP Pulau Pinang bagi melenyapkan perkampungan Melayu di Balik Pulau.

Katanya, sejak lima tahun mentadbir tiada satu pun rumah mampu milik dibina di bawah pentadbiran Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130313/po_03/Kampung-Melayu-bakal-lenyap#ixzz2NdXdZvz7
© Utusan Melayu (M) Bhd

No comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...